Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Dworze Mazowieckim
Kucharz
Miejsce pracy: Nowy Dwór Mazowiecki
Numer: StPr/23/0395
1. Przygotowywanie potraw:- sporządzanie potraw zgodnie z ustalonym wcześniej menu- przekazywanie szefowi kuchni sugestii dot. komponowania menu oraz sposobu przygotowywania potraw- przygotowywanie potraw, napojów i deserów- przygotowywanie potraw na potrzeby cateringowe- obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw- wybór i pobieranie surowców oraz półproduktów- zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych- obróbka wstępna surowców (ręczna, mechaniczna, termiczna)- gastronomiczny rozbiór mięsa- wykonywanie różnymi technikami i ,etodami - zgodnie z normami surowcowymi - potraw z warzyw, owoców i grzybów, mleka i przetworów, jaj, mięsa i przetworów mięsnych, dziczyzny, drobiu, ryb oraz potraw z podrobów, potraw półmięsnych i jarskich, wyrobów garmażeryjnych- wykonywanie czynności niezbędnych do przygotowania potraw: mycie, obieranie, krojenie, sztakowanie, gotowanie, smażenie, duszenie, pieczenie, lepienie, ubijanie- odpowiednie przyprawianie potraw- smakowanie potraw w celu oceny jakości smaku- porcjowanie dań wedle uzgodnionych gramatur- wykańczanie, dekorowanie i estetyczne wydawanie wyrobów kulinarnych- sporządzanie potraw kuchni regionalnych, kuchni polskiej i innych narodów2. Udział w planowaniu zaopatrzenia:- przygotowanie list zakupowych zgodnych z ustalonym menu- sprawdzanie stanów zapasów produktów i półproduktów kulinarnych- wprowadzanie na listę zakupową brakujących produktów- ocena dostarczonych surowców i półproduktów- właściwe gospodarowanie surowcami i półproduktami- weryfikacja daty przydatności produktów do spożycia- dbałość o odpowiednie przechowywanie i zabezpieczanie produktów3. Praca ze sprzętem kuchennym i utrzymanie porządku:- posługiwanie się maszynami i urządzeniami mechanicznyi takimi jak: piece konwekcyjne, obieraczki mechaniczne, roboty planetarne, frytownice, krajalnice, kuchenki gazowe, maszynki do mielenia, wagi- posługiwanie się podstawowymi narzędziami kuchennymi takimi jak: noże, tarki, sita, chochle, sztućce, garnki, miski, patelnie, rondle, tłuczki, tasaki- bieżąca konserwacja ww. urządzeń- każdorazowe powiadamianie przełożonego o wszelkich awariach sprzętu kuchennego- utrzymywanie na bieżąco czystości na stanowisku pracy w tym: mycie, wyparzanie, suszenie i polerowanie naczyń oraz sprzętu kuchennego- porządkowanie pomieszczeń produkcyjnych po zakończeniu pracy.
Wymagania dodatkowe:Zawód: Kucharz*
Wykształcenie: brak lub niepełne podstawowe
Wymagania inne:- umiejętność przygotowywania potraw- pasja do gotowania- dbałość o czystość w miejscu pracy- wysoka kultura osobista- chęć rozwoju- dyspozycyjność- umiejętność przewidywania własnych działań- współpracy w grupie- odpowiedzialność za powierzone zadania- sumienoość- staranność- precyzyjność- samodzielność- inicjatywa własna, zaangażowanie- dobra organizacja pracy- dbałość o jakość pracy- wytrzymałość na wysiłek fizyczny- wytrwałość i cierpliwość- obowiązkowość, punktualność- gotowość do pracy w szybkim tempie- samokontrola- mile widziane doświadczenie w gastronomii
Miejsce pracy:Nowy Dwór Mazowiecki
Rodzaj umowy:Umowa o pracę na okres próbny
Wynagrodzenie brutto:od 25 PLN
Źródło oferty pracy: Powiatowy Urząd Pracy w Nowym Dworze Mazowieckim
Najnowsze komentarze