Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie
Dyrektor Generalny poszukuje kandydatówkandydatek na stanowisko:
Dyrektor Generalny poszukuje kandydatówkandydatek na stanowisko:
Główny specjalista
Miejsce pracy: Warszawa
Ogłoszenie o naborze Nr 158679
Warunki pracy
- Praca w biurze w siedzibie GIJHARS.
- Praca przy monitorze ekranowym powyżej 4 godz. dziennie.
- Warunki pracy: praca biurowa.
- Praca w budynku częściowo dostosowanym do potrzeb osób z niepełnosprawnościami (odpowiednia szerokość ciągów komunikacyjnych, drzwi zaopatrzone w samozamykacze, w budynku jest winda i podjazd, winda niedostosowana dla osób niewidomych, na 8 piętrze jest toaleta dla osób poruszających się na wózkach). Praca na 8 piętrze.
- Narzędzia pracy: komputer, sprzęt biurowy.
- Wyjazdy służbowe.
Zakres zadań
- Bierze udział w prowadzeniu postępowań administracyjnych toczące się przed Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w szczególności: opracowuje projekty decyzji, postanowień.
- Opracowuje projekty odpowiedzi na skargi do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego na decyzje i postanowienia Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
- Bierze udział w opiniowaniu projektów aktów prawnych z zakresu prawa żywnościowego.
- Organizuje egzaminy z zakresu towaroznawstwa i obowiązujących przepisów o jakości handlowej dla pracowników.
- Przygotowuje dokumentację w zakresie powołania komisji kwalifikacyjnej oraz po przeprowadzonych przez WIJHARS egzaminach kwalifikacyjnych dla rzeczoznawców, innych niż z zakresu klasyfikacji tusz wieprzowych i wołowych w systemie EUROP.
- Bierze udział w pracach dotyczących centralnego rejestru i rejestru rzeczoznawców, w tym w szczególności nadzór nad zakresem danych gromadzonych w centralnym rejestrze.
- Podaje do publicznej wiadomości informacje zawarte w decyzjach wojewódzkich inspektorów, dotyczących zafałszowania artykułów rolno-spożywczych.
Wymagania niezbędne
wykształcenie: wyższe prawnicze, rolnicze lub pokrewnedoświadczenie zawodowe/staż pracy: co najmniej 6 miesięcy doświadczenia zawodowego w obszarze technologii żywności lub stosowania prawa
- Umiejętność argumentowania.
- Komunikatywność.
- Umiejętność analitycznego myślenia.
- Umiejętność pracy w zespole.
- Umiejętność obsługi pakietu Office.
- Samodzielność.
- Umiejętność radzenia sobie w sytuacjach kryzysowych.
- Wiedza specjalistyczna z zakresu jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
- Znajomość języka angielskiego na poziomie podstawowym.
- W służbie cywilnej nie może być zatrudniona osoba, która w okresie od dnia 22 lipca 1944 r. do dnia 31 lipca 1990 r. pracowała lub pełniła służbę w organach bezpieczeństwa państwa lub była współpracownikiem tych organów w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944–1990 oraz treści tych dokumentów - nie dotyczy kandydatek/kandydatów urodzonych 1 sierpnia 1972 r. lub później. Osoba wybrana do zatrudnienia będzie musiała złożyć oświadczenie lustracyjne, jeśli urodziła się przed 1 sierpnia 1972 r.
- Posiadanie obywatelstwa polskiego
- Korzystanie z pełni praw publicznych
- Nieskazanie prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe
Wymagania dodatkowe
- Znajomość przepisów postępowania administracyjnego, postępowania sądowo-administracyjnego, postępowania w sprawach o wykroczenia, o egzekucji administracyjnej.
- Podstawowa wiedza o technologii produkcji artykułów rolno-spożywczych.
- Znajomość przepisów prawa żywnościowego wspólnotowego i krajowego oraz umiejętność zastosowania tych przepisów w praktyce.
- Wiedza teoretyczna i praktyczna z zakresu regulacji rynków rolnych w prawie wspólnotowym i krajowym.

Najnowsze komentarze