Rolnictwo jest podstawą pracy mieszkańców gminy Mordy. Ta dziedzina gospodarki lokalnej jest następstwem wielowiekowej tradycji, a przede wszystkim dużej ilości gruntów rolnych stanowiących przeważający krajobraz terenu. Użytki rolne stanowią tu ponad 75% powierzchni. Grunty leśne stanowiące także wartość użytkową to około 20% powierzchni.
Tutejsze gospodarstwa produkują żywność, która jest następnie sprzedawana na rynkach zbytu. Na dużą skalę działają zazwyczaj gospodarstwa mające powyżej 10 ha użytków rolnych. Ci mniejsi radzą sobie zdecydowanie gorzej.
Przeważające uprawy to zboża, głównie paszowe. Część gruntów to także sady jabłoniowe oraz tereny przeznaczone pod uprawę owoców miękkich jak np. truskawka, malina, aronia, porzeczka. Mordy specjalizują się także w uprawie pieczarek.
Większość rolników korzysta z dopłat unijnych, które przyczyniają się do rozwoju gospodarstw, dzięki którym zwiększane są uprawy, zakupywane nowe sprzęty czy nawet zatrudniane dodatkowe osoby do pracy.
Duża ilość pastwisk zlokalizowanych w Mordach to także dobre warunki do hodowli bydła opasowego i mlecznego. Sporą część hodowli stanowi trzoda chlewna. Coraz więcej pojawia się także niedużych hodowli drobiu, głównie kurczaków oraz indyków.
W ostatnim czasie bardzo popularne stały się uprawy typowo ekologiczne połączone z rozwojem gospodarstw agroturystycznych. Dzięki specjalnym dopłatom mieszkańcy Mordów chętniej przekształcają budynki użytkowe lub mieszkaniowe typowo pod działalność wypoczynkową i rozwój agroturystycznych ośrodków.
Dodaj komentarz